Molėtų TAU Zanavykų žemėje

Sudargo piliakalniai, toliau matyti upė

Molėtų TAU klausytojai kantriai ištvėrė karantininę žiemą – nesusitikinėjo vieni su kitais, nelankė vaikų ir anūkų ir jiems neleido svečiuotis. Tačiau atėjo diena, kai galimybių dokumentas atvėrė vartus į pasaulį. Birželio 9 dieną TAU fakulteto dekanės Irenos Stumbrienės ir švietimo pagalbos tarnybos rūpesčiu suorganizuota kelionė „Zanavykų krašto mozaika“.

Pirmasis objektas – pasivaikščiojimas Sudargo piliakalniais, išsidėsčiusiais palei Nemuno upės tėkmę. Kerinčius vaizdus į kito kranto tolius papildo neseniai pastatyta skulptūra, skirta įamžinti amerikiečių romano „Rugiuose prie bedugnės“ autoriui Davidui Salingeriui, kurio senelis, mūsų visų nuostabai, kilęs iš Sudargo.

Toliau kelias veda į Zyplių dvarą, kuris garsus ne tik savo kapela, bet ir ten jau nemažai metų vykstančiais dailininkų plenerais. O mūsų laukia pietūs parko restorane „Kuchmistrai“, kuris garsus visoje Suvalkijoje istoriniais Lietuvos didikų virtuvės patiekalais. Mums patiekiamas kulinarinio paveldo patiekalas – krosnyje kepta kopūsto galva.

Mažas Kidulių miestelis daug metų garsus tuo, kad jame gyvena vyndarys, kuris praveda vyndarystės istorijos ir gamybos edukaciją su dvylikos vynų degustacija. Vynas iš rabarbarų, pienių, slyvų, uogų nieko nestebina, bet kaip atspėti vyną…  iš dilgėlių.

Kelionė užbaigiama šokių edukacija Gelgaudiškio dvaro menėje. Tūkstančiai sulig ąžuolo didumo besiruošiančių pražysti rausvų dvaro parko bijūnų tarsi sako, kokia graži mūsų Lietuva ir kelionių vasara gali būti įspūdinga ir be kelių į Europą.

Kelionės įspūdžius užrašė Aldona Baranauskienė