Glaudus Molėtų TAU ir savivaldos bendradarbiavimas

Molėtų trečiojo amžiaus universitetas (TAU), sėkmingai tęsiantis veiklas jau šešerius metus, atlieka svarbų vaidmenį, mokant ir šviečiant Molėtų vyresniojo amžiaus žmones, sprendžiant jų užimtumo, gyvenimo kokybės gerinimo klausimus, padedant išlikti aktyvia visuomenės dalimi. Molėtų TAU veiklą remia ir visokeriopai palaiko savivaldybė, suteikdama patalpas, skirdama finansavimą TAU veikloms – čia senjorai gerbiami, jų nuomonė svarbi ir išklausoma.

Savivaldybės pagalba vyresnio amžiaus žmonių mokymuisi, sveikatai ir gerovei

Nors Trečiojo amžiaus universitetai yra viena labiausiai populiarėjančių mokymo įstaigų Lietuvoje, tačiau savivaldybėse TAU palaikomi nevienodai. Yra savivaldų, suprantančių, koks gyvybiškai svarbus vyresnio amžiaus asmenų bendravimas tarpusavyje ir geros savijautos palaikymas, todėl TAU pagal išgales remiami, tačiau tikrai ne visose savivaldybėse. Molėtų TAU patenka tarp tų laimingųjų, kur senjorai gerbiami, jų nuomonė svarbi ir išklausoma.

Molėtų TAU džiaugiasi, kad savivaldybės administracija skiria ypatingą dėmesį ir įvairiapusiškai remia suteikdami patalpas, skirdami finansavimą TAU veikloms. Renginiams galime naudotis bet kuriomis savivaldai priklausančiomis patalpomis, esame kviečiami dalyvauti savivaldybės skelbiamuose projektuose, visada sulaukiame svečių pagrindinėse Molėtų TAU šventėse, kur pasidžiaugiama TAU nuveiktais darbais ir užtikrinama, kad būsime palaikomi ir remiami.

Trakų švietimo centras, įgyvendindamas projektą „Kaip užmegzti ir palaikyti TAU ir savivaldos bendradarbiavimą“, pakvietė jame dalyvauti ir Molėtų TAU. Šaltą gruodžio 6-osios dieną į Molėtų rajono savivaldybės salę susirinko aktyviausi Molėtų TAU klausytojai pokalbiui su Molėtų meru Sauliumi Jauneika, kurio tikslas buvo apžvelgti savivaldybės administracijos nuveiktus darbus, papasakoti apie 2022 metų planus. Pokalbis-diskusija truko beveik dvi valandas, kurių metu buvo paliesta daug svarbių temų, užduoda daug klausimų, pasidžiaugta bendryste.

Molėtų rajono meras supažindino su šiuo metu vykdomais kelių, gatvių, viešųjų erdvių bei kitos infrastruktūros tvarkymo darbais, padedančiais užtikrinti viešųjų paslaugų teikimą bei kokybę. Senjorai sužinojo apie planuojamas asfaltuoti gatves, apie išsikeltą tikslą – kaimuose neturi likti žvyruotų kelių. Daug dėmesio skirta savivaldybės atliktų vandentvarkos darbų apžvalgai. Sužinota, kad 2023 metais, o gal ir 2022 metų pabaigoje Molėtai pagaliau turės savo baseiną, kurio labai laukia Molėtų senjorai.

Daugiausiai diskusijų ir klausimų sukėlė sveikatos tema. Kalbėdamas apie pagrindinės ir svarbiausios Molėtų gydymo įstaigos – Molėtų ligoninės perspektyvas meras pasidžiaugė, kad turime daug jaunų specialistų, suremontuotas patalpas ir modernią aparatūrą. Supažindino su įgyvendinamu projektu „Sveiko senėjimo paslaugų kokybės gerinimas Molėtų rajone“, kurio metu bus įkurtas geriatrijos konsultacinis kabinetas ir penkių vietų geriatrijos dienos stacionaras. Projektas skirtas vyresnių nei 60 m. amžiaus pacientų, kuriems nustatytos daugiau nei dvi lėtinės ligos ar geriatriniai sindromai bei būklės, problemoms spręsti ir šių paslaugų prieinamumui bei kokybei gerinti.

Meras taip pat informavo, kad pasibaigus ES lėšomis finansuoto projekto „Kompleksinių paslaugų šeimai prieinamumo didinimas Molėtų rajone“ laikotarpiui, kuriuo buvo teikiamos nemokamos asmeninio asistento paslaugos neįgaliesiems, Molėtuose pradėtos teikti asmeninės pagalbos paslaugos. Tie, kuriems reiktų šios paslaugos, turėtų teikti prašymą Molėtų socialinės paramos centrui, kur bus nustatytas individualus asmeninės pagalbos būdas, valandų skaičius ir mokėjimo dydis. Meras taip pat pristatė planus renovuoti Alantos senelių globos namus, kalbėjo apie Balninkų ir Luokesos seniūnijose besikuriančius senelių globos ir savarankiško gyvenimo namus.

Senjorai kartu su meru trumpai aptarė koronaviruso susirgimų situaciją Molėtuose. Meras nuoširdžiai kvietė senjorus paraginti savo artimuosius, draugus bei pažįstamus skiepytis, kad sumažėtų sergančiųjų skaičius bei kuo greičiau būtų sustabdytas infekcijos plitimas. Molėtų TAU klausytojai pasidžiaugė, kad jų absoliuti dauguma pasiskiepijusi dviem dozėmis ir dauguma jau sulaukė trečios.

Renginio pabaigoje senjorai dėkojo merui ir organizatoriams už įdomų ir informatyvų susitikimą, nuspręsta, kad tokie susitikimai turėtų vykti kiekvienų metų pabaigoje. Labai smagu, kad Molėtų TAU senjorai yra pilietiški, jaučiasi svarbia bendruomenės dalimi, stengiasi dalyvauti įvairiose veiklose ir neleidžia apie save pamiršti rajono valdžiai.

Molėtų TAU senjorai – visur laukiami

Šiuo metu Molėtų TAU yra 171 klausytojas. TAU padalinius turime Alantos, Balninkų ir Suginčių seniūnijose. Daugiausiai dalyvių Molėtuose. Čia vyksta įvairūs kultūriniai, pažintiniai renginiai, įgyvendinami savivaldybės remiami projektai.

Molėtų TAU veiklos labai įvairios, nuo akademinių paskaitų iki edukacinių išvykų, tęstinių užsiėmimų. Mokomės anglų kalbos, dirbti su kompiuteriu, du kartus per savaitę mankštinamės. Kiekviena veikla sulaukia savo dalyvių, tačiau visgi populiariausi yra bendrakultūriniai, mylimų lektorių renginiai. Vienas iš jų – savivaldybės remtas projektas „Trečiojo amžiaus universiteto klausytojų Tautos kultūros istorijos pažinimo kompetencijų tobulinimas“, skirtas Lietuvos istorinėms asmenybėms plačiau pažinti, pristatyti bei tautinei savimonei ugdyti, skatinti pasididžiavimą savo tauta, kelti vyresnio amžiaus žmonių žemą savivertę. Daug klausytojų sutraukė visi šeši edukaciniai užsiėmimai su mylima lektore, rašytoja, Kalbos premijos laureate Violeta Bakutiene. Senjorai mėgsta edukacines pažintines keliones, kurioms transporto išlaidos apmokamos iš savivaldybės lėšų. Pilietiškumui ir patriotiškumui skatinti organizuojame daug gražių renginių, išradingai pažymime visas valstybines šventes: keliame trispalvę, organizuojame protmūšius, puošiame Velykų medį, Kalėdų eglutę. Glaudūs ryšiai su Molėtų kultūros centru leidžia pasikviesti jų meno kolektyvus, su biblioteka – pasinaudoti jų ypač jaukiomis patalpomis, su muziejumi – vykdyti įvairius edukacinius užsiėmimus senjorams nemokamai.

Mūsų mažas rajonas labai draugiškas, visur esame priimami su meile ir pagarba. Bendros paskaitos, vakaronės, protų mūšiai leidžia pasijusti bendruomenės dalimi. Planų turime daug ir įvairių, norime tobulėti, mokytis visą gyvenimą.

Alma Vidžiūnienė, Molėtų TAU kuratorė

Du žmonės, sėdintys prie staloPrie stalų ratu sėdintys žmonės