Molėtų TAU keliavo po Aukštaitijos dvarus

Ilzenbergo dvaro sodas

Rugpjūčio 25 dieną Tau klausytojai fakulteto dekanės Irenos Stumbrienės ir rajono Švietimo pagalbos tarnybos rūpesčiu keliavo po sėlių žemę. Pirmas sustojimas – Ilzenbergo dvaras. Tai vos prieš keliolika metų privataus savininko Vaido Barakausko atstatytas  XVI amžiaus dvaras, žavintis preciziškai ir prabangiai atkurtu XIX a. vėlyvojo klasicizmo rūmų interjeru, skulptūrų parku, meninės kalvystės darbais, puoselėjamu 17 ha dvaro parku su vynmedžių eilėmis ir net persikų sodu. Dvaro ūkis – ne tik vynuogynai ir dvariškas sodas, bet ir besiganančios karvės, avys, lesinėjančios vištos, platūs javų laukai. Šeimininkas jau investavo dvidešimt milijonų ir vadina savo dvarą ne verslo, o labiau kultūros, istorijos, emocijų projektu.

Kitas sustojimas – pirmosios moters rašytojos istorinėje Lietuvoje Sofijos Tyzenhauzaitės tėvonija – Rokiškio dvaras. Šis valstybės prižiūrimas dvaras visada žavi prižiūrėtomis puošniomis menėmis, XIX amžiaus interjero ąžuolinių baldų ažūru. Šįkart lankytojus žavėjo eksponatai vaikiška tema – žaislai, krikšto drabužėliai, išraiškingos XIX amžiaus grafų vaikų fotografijos.

Rokiškio parko oficina –  garsiausio XX amžiaus dievdirbio Liongino Šepkaus medžio drožinių galerija. Penkiose muziejaus salėse – liepos ir beržo paukštelių, gėlelių, širdelių, kryželių girliandų subtili didybė. Taip nedrožė nė vienas menininkas – tik jis, Lionginas Šepka – sėlių žemės architektas, kaip jis save pats vadino.

Toliau kelias veda į Burbiškio dvarą. Tai vėlyvojo klasicizmo stiliaus rūmai prie Anykštos upelio, garsūs tuo, kad juos savo apysakoje aprašė rašytojas Antanas Vienuolis. Dvaras privatus, tvarkomas pagal šeimininko skonį ir lūkesčius. Ypatinga interjero puošmena – autentiškos XIX a. krosnys, apmūrytos baltos glazūros plokštėmis. Dvare teikiamos apgyvendinimo, maitinimo paslaugos, vyksta koncertai, seminarai, parodos. Dvaro sodyba  tapo kultūros židiniu Anykščių rajone.

Kadangi galimybių pasai tyliai glaudėsi keliautojų rankinėse, bet niekur neteko jiems išvysti dienos šviesos, belieka laukti dar vienos – auksinio rudens kelionės.

                                                                                                                                                          Aldona Baranauskienė

Molėtų TAU Ilzenbergo dvare
Molėtų TAU Ilzenbergo dvare